Lezzet pizzeria

 Kokeile uutta LEZZET online-kauppaa

Lezzetonline
Historiaa
Talviale!

KEBABIN HISTORIA
 

Legendan mukaan turkkilainen kebab on saanut alkunsa v. 1299, jolloin Ottomaanisulttaanit tarjosivat kebabia vierailleen. Turkin kansallisruoka dönerkebabista tuli kuitenkin vasta Istanbulin valloituksen jälkeen v. 1453, kun voitokas sulttaani Muhammed II palkitsi urheat sotilaansa tarjoamalla heille kebabia riisin kanssa. Näin kebab sai nykyistä vastaavan muotonsa ja aloitti samalla maailmanlaajuisen voittokulkunsa.

Eurooppaan kebab on saapunut 1900-luvulla ja sen voidaan sanoa tehneen todellisen läpimurtonsa vasta II maailmansodan jälkeen. Suomessa kebabin historia on vain parin vuosikymmenen mittainen, mutta terveellisenä ja maukkaana se on nopeasti vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa ruokakulttuurissa.
 

v.1453
Sulttaani Mehmed II palkitsee uskolliset sotilaansa Istanbulin valtauksen jälkeen tarjoamalla kebabia riisin kanssa.

v.1867
Tarina kertoo döner kebabin syntyneen Bursan kaupungissa erään ravintoloitsijan innovaatiosta.(döner = pyöriä)

1900-luku
Kebab saapuu Eurooppaan siirtolaisuuden myötä.


1980-luku
Suomen ensimmäiset kebab-ravintolat aloittavat toimintansa.
 

Kebab on mausteinen liharuoka, jota myydään suurimmaksi osaksi pikaruokana. Nykyään tarjoilultaan hampurilaista muistuttava kebab on alun perin kotoisin Lähi-idän ja Keski-Aasian kansojen keittiöistä, ja se on kuulunut jo kauan myös useiden muiden Välimeren kansojen ruokavalioon.

Lajityypin monista muunnelmista turkkilaistyylinen döner kebab on yleisin. Kebabissa kartionmuotoista, jopa metrin korkuista hiljalleen kääntyvää lihavarrasta paistetaan hiljaisella tulella niin, että ylhäältä valuva rasva voitelee alemmat kerrokset pitäen lihan mureana. Tarjoilemista varten kartiosta veistellään suikaleita veitsellä. Suomessa varras on lähes aina tietyllä tavalla valmistettua, tiivistä, maustettua jauhelihaa, mutta Keski-Euroopassa varras on tehty kokonaisista lihanpaloista. Joitakin versioita voi ostaa tavallisesta ruokakaupasta pakasteina, ja moni kebabia myyvä ravintola käyttää teollisesti valmistettua lihaa.

Alkuperämaissa kebap voi tarkoittaa mitä tahansa paahdettua naudan- tai sian- tai lampaanlihaa tai kanaa, ja kebablajeja on useita. Turkkilainen sis kebap, jota Venäjällä kutsutaan šašlikiksi ja Kreikassa souvlakiksi, on grillivarras. Kreikassa dönerkebabia hyvin paljon muistuttava ruokalaji on nimeltään gyros. Pakistanista kotoisin oleva shami kebab, joka on maahanmuuttajien mukana löytänyt tiensä myös Isoon-Britanniaan, taas muistuttaa makkaraa tai jauhelihapihviä. Suomessa kebabina tunnettu döner tunnetaan useissa maissa arabiasta lähtöisin olevalla nimellä shawarma.

Kebab tarjoillaan usein riisin tai perunoiden kanssa lautasella tai pitaleivän sisässä, salaatin ja erilaisten kastikkeiden kera.
 

PIZZAN HISTORIA
 

Pizzan syntyhistoria on mutkikas ja kiistelty aihe. Sanan pizza alkuperä on tuntematon, mutta ensimmäisen kerran se ilmenee vuonna 997 ja 1500-luvulla Napolissa valmistettiin ohutta leipää, josta käytettiin nimitystä pizza.

Alussa pizza oli leipurin työkalu, jota käytettiin varmistamaan uunin oikea lämpötila. Sitä myytiin kaduilla köyhille, eikä sitä pidetty kunnollisena ruokalajina. Vuonna 1843 Alexandre Dumas vanhempi kuvasi pizzaa, jossa oli runsaasti täytettä. Kesäkuussa 1889 keittiömestari Raffaele Esposito valmisti Italian kuningatar Margheritan kunniaksi "Pizza Margheritan", jossa oli täytteenä tomaattia, mozzarella-juustoa ja basilikaa. Ainekset valittiin Italian lipun värien mukaan.

Se miten keskiaikojen Välimeren alueen pizzasta kehittyi nykyisin tunnettu ruokalaji, ei ole täysin selvillä.
 

Lähteet:
wotis.com
wikipedia.com
kebabille.com

 

logoa